Arsenal tappade sent i Sunderland.

Stabilt försvar i 94 minuter

sön 19 sep 2010 kl 07:14

Arsenal spelade äntligen stabilt defensivt och trots att Sunderland höll i taktpinnen och hade bollinnehavet blev det aldrig farligt förrän i absolut sista sparken. Bittert!

Att bortamatcher mot Sunderland är svåra och inte ger enkla poäng visste vi på förhand. Däremot hade undertecknad inte förväntat mig att vi skulle bli så pass utspelade att vi knappt fick låna bollen. Stora delar av matchen hade Sunderland nämligen över 65% bollinnehav. Nu har vi själva lärt oss att det inte är samma sak som farliga målchanser och även denna matchen visade samma faktum.

Första halvlek var nog en av de sämsta som Arsenal genomfört på väldigt länge, trots det var vårt försvar stabilt och målchanserna för hemmalaget var lätträknade och inte farliga.

I trettonde matchminuten pressar Fabregas hårt på Ferdinand vars rensning studsar på Cesc ben i en snygg lobb in i mål från halva planhalvan. Årets mest udda mål och helt klart turligt. Minuterna senare slår Arsjavin ett snyggt inlägg som Song möter vid bortre stolpen men målvakten räddar till hörna.

I tjugonde minuten missar domaren en solklar hands på Ferdinand, som verkligen inte var lyckad så långt in i matchen. Strax därefter byts vår lagkapten ut, förmodligen lårskada, mot Rosicky som även får bära lagkaptensbindeln. Vi tappar spelet o tack vare bra räddningar av Almunia o flipperspel i vårt straffområde lyckas vi hålla undan halvleken ut. Song drar på sig ett gult kort för protest mot domaren, klart onödigt och ödesdigert skulle det visa sig.

Andra halvlek liknar i mångt o mycket den första, även om vårt kära favoritlag spelar upp sig en del så är det fortsatt klart bollinnehav för hemmalaget. Vi lyckas dock missa flera frilägen, både Arsjavin och Chamack bränner onödigt bra lägen. Ryssen var för övrigt nonchalant på nytt och tror nog Bendtner satt minst ena chansen.

I 54:e matchminuten får Song sitt andra gula kort, även det ganska hårt dömt och ett rött kommer som ett brev på posten och uppförsbacken känns riktigt jobbig. Dock får vi mer och mer tag om spelet trots en man mindre och strax efter kapar Bramble Wilshere precis utanför straffområdet. Frisparken blir allt annat än lyckad, men det skulle bli värre. Efter 74 minuter fälls Nasri och inte ens en mindre omtyckt Dowd kan undvika blåsa straff för Arsenal. Vi hade nog de flesta av oss hoppats att Chamack skulle få ta den, men som lagkamrat stegade Rosicky fram, lurar målvakten i fel hörn och stänker in den, strax under läktartaket...

Sista kvarten känns allt stabilt och när fjärdedomaren visar 4 minuters tilläggstid känns det inte ens oroligt. Med 20 sekunder kvar får dock Sunderland en onödig hörna. Som rensas ut mot mittlinjen, men i stället för att blåsa av matchen fortlöper spelet. Våra annars stabila backar har inte förstått att matchen pågår och Clichy rensar helt fel via Koscielny (Hur många baklängesmål har han direkt och indirekt orsakat) till en Bent med tom bur. Matchens sista spark kostade oss 2 poäng.

Skall man dock summera allt så hade nog inte många räknat med seger, dels med tanke på dens våra bortamatch det brukar vara för oss, samt att vi nog förväntade oss ett bakslag efter veckans CL match och den urladdningen.

Vårt försvar, både över hela plan, men framförallt mittbackar och Almunia gjorde en prickfri match i 94 minuter och det tar vi med oss. Vinner vi nästa match har vi även visat stor mental styrka och hoppet om en titel lever i allra högsta grad.

TRÄNARSNACK EFTER MATCHEN

ARSENE WENGER: "Do not ask me to comment about decisions of the referee," a clearly furious Wenger said afterwards. "I did not push anyone and I complained to nobody. The goal came in the 95th minute and if you have a watch you can see what happened. I know it is supposed to be a minimum period of stoppage time but nothing happened in the extra four minutes to justify adding any more"

Steve Bruce: "You expect wonder goals from Arsenal, not rubbish like that. I haven't seen anything like it since my school days. It's never easy to take when you concede in the last 10 seconds. I know that feeling but it was glee for us this time, though to be fair to the ref I think all the fuss was over an extra 15 seconds. Andy Reid spent that long trying to get the ball back from the crowd for his corner. I still think Arsène Wenger is a genius, he just doesn't like getting beat".

MATCHFAKTA:

Sunderland - Arsenal 1-1 (0-1)

Målen: Fabregas 13 (0-1), Bendt 95 (1-1). Varningar, Arsenal: Wilshere, Song. Sunderland: Welbeck, Riveros, Malbranque.
Utvisningar: Arsenal: Song
Domare: Phil Dowd
Publik: 38 950 personer.