(0 – 0)
Villa Park

Trossard kom in - och sänkte Aston Villa

tis 18 jun 2024 kl 10:39

Han behövde två minuter. Sedan hade Leandro Trossard fixat Arsenalsegern på Villa Park.

Förra säsongen förlorade Arsenal båda mötena mot Unai Emerys Aston Villa. 0-1 borta och 0-2 hemma. Idag fick Mikel Arteta en gruvlig revansch när The Gunners vann med 2-0 på Villa Park.
Leandro Trossard pricksköt ledningsmålet och Thomas Partey satte spiken i kistan.
Andra raka segern för säsongen var därmed ett faktum.

Mikel Arteta gjorde en ändring i elvan jämfört med premiären mot Wolverhampton Wanderers. Jurriën Timber ersatte Oleksandr Zinchenko som vänsterback för att få ett bättre defensivt skydd.
Gabriel Jesus fick kasta in handduken på grund av en ljumskskada och Fabio Vieira fanns inte då en låneflytt till Porto är högaktuell.
Däremot fick polacken Jukub Kiwior plats på bänken.

Första halvlek var en ganska seg och taktisk historia på ett soligt Villa Park. Det var få chanser och klent tempo. Arsenal ville tydligt inte gå bort sig i pressen för att åka på jobbiga kontringar och det blev en rätt så statisk inledning.
Men några chanser vaskades fram.
Bukayo Saka hade Arsenals farligaste efter dryga kvarten. Högeryttern sköt, från liknande läge som mot Wolves, med siktade den här gången på andra hörnet och där dök Emiliano Martinez fint och gjorde en vass räddning.
Tio minuter senare höll hemmalaget på att ta ledningen. Gabriel tappade boll i en närkamp med Morgan Rogers, det kunde mycket väl ha blivit frispark, men Michael Oliver friade, som sedan hittade Ollie Watkins i öppet läget.
Avslutet från den engelske landslagsmannen gick dock utanför David Rayas högra stolpe.
Så det var 0-0 i paus.

Vill startade den andra halvleken klart bäst och hade det inte varit för Rayas superräddning så hade det stått 1-0 efter 54 minuter. Amadou Onana drog iväg ett distansskott som styrde på Gabriel och träffade ribban bakom Arsenalkeepern. Men snabbt som blixten kom spanjoren upp och räddade returnicken från Ollie Watkins.
Men The Gunners hade svårt att få grepp om matchen och det var inte förrän Mikel Arteta agerade och plockade av en svag Gabriel Martinelli och ersatte honom med Leandro Trossard som det började hända grejer.
Bara två minuter efter att belgaren klivit in på planen så ledde Arsenal.
Buakyo Saka hann upp en dåligt slagen boll vid kortlinjen. Sen skickade han den inåt bakåt. Dubbeltouch senare fick Trossard fritt skottläge inne i boxen och placerade snyggt in 0-1 bakom Emiliano Martinez.

Nu var det nästan bara Arsenal och tio minuter senare kom 0-2. Trossard gick i djupet och spelade in en hård boll i boxen som ingen Arsenalspelare nådde. Men Saka snappade upp den och spelade bakåt till Thomas Partey som sköt förbi Martinez som gjorde en ganska slät figur i Villakassen.
Game over.
Hemmalaget hade en bra kontringschans på slutet, men då kom William Saliba i 300 och satte in en kanonbrytning.
Det var närmare 0-3, men Martin Ödegaards skott, efter ett kanonanfall, gick högt över.

Med elva minuter kvar att spela fick Riccardo Calafiori göra debut för sin nya klubb.
Han blev därmed 903:e spelare att representera Arsenal.