Medlemmar: 7780 st.
Visa menyn

Årets spelarbetyg

sön 25 maj 2003 kl 22:58

Denna säsong blev bara hälften så framgångsrik som fjolårets, i alla fall om man ser till antalet titlar.

Arsenal spelade 58 tävlingsmatcher under det gångna året och det är två färre än i fjol, vilket förklaras med att vi i höstas åkte ut ur ligacupen efter en match jämfört med de tre vi spelade 2001. I FA-cupen och Champions League hann vi med lika många matcher som i fjol.

Arsenal har i år gjort 118 mål och släppt in 58 vilket ger ett snitt på drygt två mål gjorda per match och exakt ett insläppt mål per match.
Wenger har använt sig av lika många spelare som i fjol, 33 stycken, men tio av dessa har inte gjort mer än fem matcher.

Här följer Arsenal Swedens betyg till spelarna säsongen 2002-03.
(Betygsskala 1-10)
10 Världsklass
9 Klasspelare
8 Mycket bra
7 Bra
6 Godkänd
5 Ok
4 Kan bättre
3 Dålig
2 Underkänd
1 Sorglig, sälj av

1. David Seaman
Matcher: 42
Kommentar: Återigen en skadefylld säsong för Safe Hands. I höstas fokuserades all mediauppmärksamhet på några mindre bra ingripanden av 39-åringen, men i takt med att Seaman blev sitt vanliga lugna jag så stillades stormen kring honom. Han är fortfarande en av Premier Leagues bästa målvakter och hans bästa egenskap är förmågan att ingjuta lugn i sitt försvar. Den "omöjliga" räddningen mot Sheffield United är redan en klassiker. Kanske är det dags att sluta nu - innan karriärens kurva dalar alltför mycket.
Betyg: 7 (Förra året: 8)

3. Ashley Cole
Matcher: 42 + 1 som inhoppare
Mål: 1
Kommentar: Cole är mannen som inte vet vad dålig inställning betyder. Det kvittar vilket lag som står för motståndet - Farnborough eller Man United - Arsenals konditionsfenomen till vänsterback ger allt mer än 100 %. Missade cirka en månad under ligans slutskede, vilket gjorde Arsenalförsvaret alltför labilt. Alltid framgångsrikt med i offensiven och säkerheten själv hemåt. Räddade säkert fem bollar på mållinjen under året - minns särskilt den han gjorde efter Beatties nick i 95:e minuten i Cardiff.
Betyg: 9 (Förra året: 7)

4. Patrick Vieira
Matcher: 41
Mål: 4
Kommentar: Vieiras första år som kapten har inte gjort någon besviken. Är den viktigaste kuggen i Arsenalmaskinen och när han är borta saknar anfallsspelet flyt och försvaret tyngd. Är en av få spelare i världen som skulle kunna gå in i vilket lag som helst, i vilken liga som helst och fortfarande dominera spelet. Utan tvekan Arsenals nästbästa spelare den här säsongen.
Betyg: 10 (Förra året: 9,5)

5.Martin Keown
Matcher: 31 + 3
Mål: 0
Kommentar: Han har rutin så att det räcker till en hel seniortour i golf och han har i par med Campbell i backlinjen inte förlorat en enda match i år. Trots detta så är det dags för Keown att ta ett steg tillbaka, för hur bra han än är när han är frisk så håller det inte att ett lag som likt Arsenal siktar på att vinna allting, har en av sina ordinarie mittbackar skadad under halva säsongen. Keown är ovärderlig som backupspelare, men någon annan - mindre skadebenägen - måste in bredvid Campbell.
Betyg: 7 (Förra året: 7)

7.Robert Pires
Matcher: 36 + 7
Mål: 16
Kommentar: Kunde inte börja spela igen efter den svåra knäskadan förrän i slutet av oktober och det tog ytterligare några månader innan man kunde börja skönja fragment av det spel som Bob visade upp under dubbelsäsongen. Tyvärr så verkar det som att Pires har passerat sitt livs formtopp, men om han får vila i sommar och sedan åter bygga upp kroppen så kanske vi kan få se mer av Pires anno 2002. Men trots allt, 16 mål som mittfältare imponerar.
Betyg: 8 (Förra året: 10)

8. Fredrik Ljungberg
Matcher: 28 + 3
Mål: 9
Kommentar: Har fått säsongen helt förstörd av skador, så fort han återhämtade sig från höftskadan han ådrog sig i VM blev han hälskadad och däckades av influensa. När han var riktigt på gång igen efter den frånvaron, ja då blev han så illa stämplad att man befarade benbrott. Men Freddie har en spelstil som sliter på kroppen och han lär vara borta i perioder även i framtiden. Är dock fortsatt målfarlig och när han väl kommer i sina vältajmade löpningar blir det livsfarligt framför motståndarmålen.
Betyg: 7 (Förra året: 9,5)

9.Francis Jeffers
Matcher: 10 + 18
Mål: 6
Kommentar: Hans säsong kan sammanfattas med ett "nja". Visst är han en lovande anfallare, men man kan inte vara lovande en hel karriär. En forward i Arsenal bör göra minst 10-15 mål för att det ska vara godkänt, och att som Jeffers bara mäkta med två ligamål är naturligtvis alldeles för dåligt. Till hans försvar ska vi säga att i de matcher han har fått spela från start har han ofta gjort mål och kanske är det så att han måste få ganska stort förtroende för att börja betala tillbaka något av den stora transfersumman Wenger lade på honom. Frågan är dock om han kommer att få det förtroendet i Arsenal.
Betyg: 6 (Förra året: 5)

10. Dennis Bergkamp
Matcher: 31 + 9
Mål: 7
Kommentar: Bergkamp klarade inte av att upprepa fjolårets succésäsong och det är nog så att han inte längre håller som förstaval bredvid Henry i anfallet. Fyra ligamål är visserligen 100 % fler än vad Jeffers gjorde, men det är fortfarande för få. Påfallande ofta har holländaren helt försvunnit ut ur matcherna på ett sätt som vi inte är vana vid att se. Jag vill gärna ha kvar Bergkamp en säsong till, men då bara som inhoppare.
Betyg: 7 (Förra året: 8,5)

11. Sylvain Wiltord
Matcher: 40 + 13
Mål: 13
Kommentar: Fransmannen är återigen en av dem som har spelat flest matcher i Arsenals trupp, och det borde ju också betyda att han är en av de viktigaste spelarna. Så är dock inte fallet. Visst gör han ofta bra matcher, men det är inte sällan han är helt misslyckad. Blev lagets tredje bästa målskytt, men jag önskar att han kunde ta mer ansvar framför mål så att det inte bara är Henry som avgör Arsenals matcher. Wiltord ska dock ha en eloge för att han alltid kämpar hårt för The Gunners.  
Betyg: 7 (Förra året: 8)

12. Lauren
Matcher: 41 + 2
Mål: 3
Kommentar: Laurens säsong lämnar frågetecken efter sig. Är det kanske så att han inte är tillräckligt bra som ytterback? Så kan mycket väl vara fallet för Arsenals defensiv har inte varit bra i år. Men vi ska inte skylla allting på Lauren för han är bättre än de flesta högerbackar i ligan både defensivt och framför allt offensivt. Han har ett stort problem och det är att hans inlägg från högerkanten sällan passerar den första täckande spelaren och kan han förbättra detta får Arsenals anfallsspel ytterligare en dimension.
Betyg: 7 (Förra året: 9)

13. Stuart Taylor
Matcher: 11 + 2
Kommentar: Taylor har onekligen utvecklas sedan förra säsongen och har i del matcher faktiskt räddat fler bollar än de han "ska" ta, vilket han inte klarade av i fjol. Men fortfarande kvarstår det faktum att han alltför sällan gör det där omöjliga räddningarna som en förstamålvakt i Arsenal ska göra. Jag tror dock att Taylor har sin framtid i Arsenal och det är inte omöjligt att han tar över som förstamålvakt - om några år vill säga.
Betyg: 7 (Förra året: 6)

14. Thierry Henry
Matcher: 51 + 3
Mål: 32
Kommentar: Titi är årets spelare i England och han kan även räkna sig till en av de absolut bästa i världen. 24 mål och 20 assist i ligan är mer än vad man kan begära och det känns som att Henry har skött allting i Arsenals offensiv. Detta kanske betyder att de andra anfallsspelarna inte har tagit tillräckligt med ansvar, men jag vill inte tro på det. Henry är helt enkelt så fantastiskt lysande bra att han KAN göra allting själv. Det känns futtigt att "bara" ge honom en tia i betyg.
Betyg: 10 (Förra året: 10)

15. Ray Parlour
Matcher: 20 + 7
Mål: 0
Kommentar: Nej Ray, det här är inte tillräckligt bra. Det framstår med alltmer pinsam tydlighet att Razor inte längre platsar i Arsenal. Varför? Han är för långsam och för oteknisk och det går inte att alltid att bara kämpa och spela kraftfullt för att vara framgångsrik i Arsenal. Men i matcher av kämpakaraktär då Vieira saknas är Ray perfekt som ersättare. Inte annars.
Betyg: 5 (Förra året: 10)

16. Giovanni van Bronckhorst
Matcher: 15 + 15
Mål: 1
Kommentar: Har visat sig vara en hyfsad backupspelare som inte klarar av konkurrensen för att ta en plats när alla spelare är friska. Klarar sina roller som mittfältare och vänsterback bra, men är oftast alltför anonym för att ge något bestående intryck. Helt enkelt en spelare som är bra att ha i truppen.
Betyg: 6 (Förra året: 6)

17. Edu
Matcher: 18 + 10
Mål: 3
Kommentar: Ytterligare en spelare som är värdefull att ha i truppen, men han är inte tillräckligt bra för att utmana Vieira och Gilberto om innermittfältsplatserna. Har under säsongen som väntat varit ojämn och har blandat riktiga bottennapp med stormatcher.
Betyg: 6 (Förra året: 6)

18. Pascal Cygan
Matcher: 27 + 4
Mål: 1
Kommentar: Köptes in från Lille för att vara reserv till mittbackarna och var till en början mycket bra. Under vintern uppträdde han mycket draggigt och visade sig vara för långsam, och saknaden efter Tony Adams nådde enorma proportioner. Framåt vårkanten var dock Cygan mer stabil, men han är knappast någon som Arsenal ska bygga backlinjen kring.
Betyg: 7 (Förra året: -)

19. Gilberto Silva
Matcher: 44 + 6
Mål: 2
Kommentar: Under hösten var det många som ansåg att Wenger hade gjort säsongens värvning i Brassen, men tyvärr så var han inte - likt många i Arsenal - lika bra på våren. Har dock visat att han är en man för startelvan och gör alltid ett stort jobb i det tysta på mittfältet. Till nästa säsong måste han bli säkrare framför mål, för i år har han missat alldeles för många solklara målchanser.
Betyg: 8 (Förra året: -)

21. Jermaine Pennant
Matcher: 2 + 5
Mål: 3
Kommentar: Så fick han då sin chans i ligan, och man kan ju lugnt säga att han tog den. Att göra tre mål i sin första ligamatch från start tyder på enorm talang och till nästa säsong räknar jag med att han får mycket mer speltid. Hoppas att vi har en kommande storstjärna i den här 20-åringen från Nottingham.
Betyg: 7 (Förra året: 5)

22. Oleg Luzhny
Matcher: 17 + 7
Mål: 0
Kommentar: Hästen har i år gjort sin bästa säsong i Arsenal och då han vikarierade för skadade Lauren i höstas och det höjdes röster för att han skulle få fortsatt förtroende även då Lauren var spelklar. Som ytterback är han bra defensivt, men en aning klumpig offensivt. Han är ett nummer för liten då han spelar innerback, även om hans insats i FA-cupfinalen var strålande.
Betyg: 7 (Förra året: 5)

23. Sol Campbell
Matcher: 48
Mål: 3
Kommentar: Det var grymt att Sol blev avstängd och missade upplösningen av säsongen där han i vissa matcher har varit helt fantastisk. Det står helt klart att han tillsammans med Vieira och Henry är Arsenals viktigaste spelare. Hans två röda kort under säsongen kändes tveksamma men blev till slut avgörande för hur det sedan gick i ligan. Har ofta problem med uppspelen, men jag tror att det är något vi får leva med.
Betyg: 9 (Förra året: 10)

24. Rami Shaaban
Matcher: 5
Kommentar: Övergången från Djurgården kom som en total överraskning för alla inklusive Shaaban. Fick chansen då Seaman blev skadad och svarade för stabila insatser mot Sp*rs och Roma. Hans benbrott på julafton kom fruktansvärt olämpligt och skadan har gjort att han numera bara är tredjemålvakt i Arsenal.
Betyg: 6 (Förra året: -)

25. Kanu
Matcher: 15 + 12
Mål: 6
Kommentar: Nu känns det som att Kanu har gjort sitt i Arsenal. Efter fjolårets bleka säsong hade man hoppats på att han skulle revanschera sig under denna, och i september var nigerianen riktigt på gång. Men sedan hände något och försvann helt ur laget. Att bara var bra under en månad av säsongen är naturligtvist inte godkänt.
Betyg: 3 (Förra året: 6)

26. Igors Stepanovs
Matcher: 4
Mål: 0
Kommentar: Har helt enligt förhoppningarna fått ytterst få minuter i A-laget. Visade i matchen mot Southampton att han är på tok för dålig för att spela i Arsenal.
Betyg: 3 (Förra året: 1)

28. Kolo Toure
Matcher: 16 + 23
Mål: 2
Kommentar: Har blandat och gett ganska mycket. I vissa matcher har han med sin löpvilja och sin styrka rivit upp djupa sår i motståndarlagens försvar. Är också en hyfsad back. Helhetsintrycket av hans debutsäsong fläckas ner något av det huvudlösa självmålet mot Aston Villa.
Betyg: 6 (Förra året: -)

30. Jeremie Aliadiere
Matcher: 0 + 3
Mål: 1
Kommentar: Visade med några pigga inhopp i början av säsongen att han kommer bli en bra spelare i framtiden. Lär få nya chanser nästa säsong och det ska bli intressant att följa hans utveckling.
Betyg: 6 (Förra året: -)

Övriga spelare som har gjort minst en match, men som inte betygsätts är: Stahis Tavlaridis, Moritz Volz, Sebastian Svärd, David Bentley, Ryan Garry, Justin Hoyte och Matthew Upson.
Guillaume Warmuz har också ingått i truppen under året, men har inte spelat någonting.