Medlemmar: 7776 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Arsene Wenger måste skärpa till sig.

Det är ditt fel Arsene!

sön 24 dec 2006 kl 14:59

Så står vi här med en 6-2 seger och alla jublar över hur megafantastiska vi är.

Jag känner mig aningen mer luttrad än så. Jag är givetvis precis som alla andra Gooners enormt svältfödd på segrar den här säsongen och varje gång vi spelar som vi kan och motståndarna inte räknat ut helt hur vi spelar så ser det ut som om vi är ett mästarlag.

Nu vet vi ju allihopa att det är vi inte. Inte på långa vägar. Statistik kan vara ytterst förrädiskt. I Arsenals fall det här året är det nog bara sanningen som är värre än statistiken. Vi har spelat 28 matcher sedan premiären, i 13 av dem har motståndarna gjort första målet. Det må vara hänt någon gång på bortaplan för att hemmalaget pressar eller mot topplag, men inte mot Boro, Fulham, Portsmouth och Everton på hemmaplan. Kommentatorerna på Canal+ tjatar om att det tar tid att spela in sig på en ny arena, men problemet ligger djupare än så.

Problemet är Arsene Wenger. Mannen borde köpa ett par nya glasögon och se att de spelare han har att tillgå inte räcker för att klara Arsenals målsättning som jag hoppas är att vinna Premier League i första hand. Det pratas om att vi ska ta Champions League och att det egentligen bara är en formsak för oss att ta oss till final igen och att ligga femton poäng efter Manchester United i ligan är okej i jakten på det? Det är ju bara dumheter. Jag åker gärna ur Champions League nu och byter plats med Man U för att ta kampen om PL-titeln. Att vara bäst i 38 omgångar över en höst, vår och vinter slår alltid att vara bäst i 13 matcher där du till och med i värsta fall har råd att förlora 6-7 av dem på vägen. Förlorar du 6-7 matcher i ligan är du stenkörd idag.

Arsene Wenger har fått Champions League på hjärnan. Han anpassar spelet efter Europa också i ligan, ett misstag som närapå gjorde slut på Alex Fergusons karriär i Man U. Eftersom vår käre manager aldrig har haft en plan B så kör han nu samma system i ligan som i Champions League. Men, säger vän av ordning, ibland spelar Wenger 4-4-2 och ibland 4-5-1. Det handlar inte bara om utgångspositioner menar jag. Att vi spelar med en eller två man på topp kvittar egentligen lika om alla i varje match gör sitt allra yttersta när det gäller kampvilja och löpningar. Det måste vara mer än jag som sett att vi i många matcher tycks passa ihjäl oss. Ingen vågar ta löpningar som under Pires-Ljungberg eran var naturliga och inövade. Idag är alla rädda för att tappa bollen så man gör allt för att hålla bollen i laget. Henrys löpvilja är väl det absolut värsta exempel den här säsongen. Han tar inte ett steg extra för någon och att han nu är utanför laget tycks bara göra Arsenal bättre.

Spelarnas inställning har varit bedrövlig. Övermod går före fall och här tror jag att Arsene Wengers största svaghet som ledare ligger. Det är en sak att få spelare att tro på sig själv, men man bör inte slå blå dunster i 20-22 åriga killar och säga att de är tillräckligt bra för att vinna alla tävlingar de är med i. Det spiller ju dessutom över på en del av supportrarna som börjar tro på mirakel och drömma om Premier League och Champions League i parti och minut. Snälla Arsene, väck dina spelare med en smäll och be dem inse fakta. De är inte ett dugg bättre än de visar på planen. Alexander Song borde lära sig fysiskt spel på Borehamwood med Kelly Smith. Van Persie, Eboue och Hleb borde gå en ickefilmningskurs hos Martin Keown, Henry och Baptista borde gå en självpeppningskurs hos närmaste tyngdlyftare, något sniffar de ju som gör dem skogstokiga.

Arsenals framtid ser ljus ut, men hur länge ska vi behöva nöja oss med att det är ljust längre fram. Jag vill ha ljus nu. Då behövs det mer av det Gilberto visar. Det var mer Gooner i honom än man trodde. Han ska vara permanent förstekapten.

Julen står för dörren, jag passar på att tacka alla som var med på Skånes julfest, och hoppas att vi får fler trevliga tillfällen att komma ihop under våren. Kanske minibuss till Umeå?