Medlemmar: 7596 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Kan Cesc ta oss vidare i CL?

Led oss framåt, kapten!

tis 7 apr 2009 kl 14:19

Dags för kvartsfinal i Champions League!

Förra gången vi mötte Villarreal blev det bara ett enda mål på 180 minuter. Målet gjordes i den första matchen som spelades på Highbury, och det var Kolo Toure som stack fram foten på ett inspel från Hleb. I returen filmade Villarreal till sig en straffspark i den 89:e minuten - och fram klev den stora stjärnan Juan Roman Riquelme för att slå in bollen. Ett par sekunder senare hade Jens Lehmann räddat och Riquelme blev aldrig sig själv igen.

Men då var då och nu är nu. En hel del har hänt sedan april -06, och jag vill på en gång få sagt att jag ser Arsenal som klara favoriter i det här mötet. Villarreal hänger med strax under toppskiktet i La Liga - men de är hela 24 poäng efter Barcelona och har nio poäng upp till Sevilla på tredje plats efter 29 spelade omgångar. I lördags förlorade de med 3-0 på bortaplan mot Almeria som ligger på elfte plats i ligan.
I den matchen blev dessutom ingen mindre än Robert Pires utvisad efter två gula kort, och Pascal Cygan blev i den 62:a minuten inbytt på mittfältet i stället för Sebastian Eguren, bekant från Hammarby för er som även följer allsvensk fotboll.

Som om det inte var nog med att förlora stort fick de i lördagsmatchen mittfältaren Santi Cazorla skadad. Såvitt jag har kunnat läsa mig till så blir han borta flera månader, och därmed tappar de förstås också i slagstyrka mot oss.

Vi själva då? Ja, för vår del pekar det mesta i rätt riktning just nu. Spelet har sett allt bättre ut och skadade spelare har återvänt. Theo Walcott som fick en smäll i lördags är ok och ingår i truppen, och Samir Nasri är frisk igen efter sin influensa. Dock är Robin van Persie, Eduardo, Diaby och Rosicky inte aktuella - men Rosicky är planerad att spela med reserverna mot Tottenham på torsdag så han är, peppar peppar, kanske på väg tillbaka. Både Fabregas och Adebayor svarade för fina insatser i lördags, och det finns den här gången många varianter på hur laget kan sättas ihop till den här matchen. Jag utgår
från att det blir någon 4-5-1-variant som det brukar bli i Champions League-matcher på bortaplan, och i så fall får vi nog se samma uppställning som i lördags men med Nasri i stället för Arsjavin.
Utgångsläget för yttrarna blir dock lägre än i lördags då vi snarare spelade 4-3-3.

Och hur vi än gör så tycker jag att Arsenal ska kunna återvända hem till London med en vinst i bagaget. Håller våra kanonjärer bara huvudena kalla och inte tas av stundens allvar (eller, för den delen, tar för lätt på uppgiften) ska vi kunna spela oss igenom Villarreal tillräckligt ofta för att ta hem det här, för det är definitivt inte försvarsspelet som är deras främsta styrka. De har släppt in 40 mål på 29 ligamatcher vilket kan jämföras med att vi, som enligt oss själva har spelat svagt försvarsmässigt stora delar av den här säsongen, har släppt in 27 på 31.

Matchen visas på TV6 samt Viasat Sport. Avspark som vanligt i CL-sammanhang klockan 20.45.