Medlemmar: 8132 st.
Visa menyn

Arsenal.se granskar PL-lagen

fre 14 aug 2009 kl 20:49

I Premier League har vi nitton motståndare. Här tar vi en titt på vilka de är.

I Premier League har vi nitton motståndare. Här tar vi en titt på vilka de är.

Vårt eget lag känner ni till rätt bra. Men vi har ju nitton motståndare också som gör sitt bästa för att sabba för oss. Vilka är de och hur bra är de? Vi tar det hela i mer eller mindre bokstavsordning.

astonvilla.jpgAston Villa

Placering 08/09: 6
Kommentar: Förra säsongen var som de flesta av er antagligen minns det lag som länge såg ut att kunna sno fjärdeplatsen från Arsenal. Jag måste erkänna att jag själv gav upp när vi hade spelat 0-0 hemma mot Fulham, men ungefär samtidigt rasade Villa ihop fullständigt. På de tolv sista ligaomgångarna tog de bara tio poäng och deras försprång till oss på sju poäng förvandlades till ett avstånd på tio poäng till vår fördel. Frågan är om detta ras enbart var ett resultat av trötthet och många matcher eller om det var ett tecken på att verkligheten började komma ikapp laget? Jag tror att det faktiskt till större delen handlade om att verkligheten hann ikapp dem, för Villas spel förra säsongen byggde nästan uteslutande på att Ashley Young och Gabi Agbonlahor genom kontringar skulle skapa något offensivt, och när motståndarna till sist insåg detta så fick framför allt Agbonlahor plötsligt mycket svårare att få utrymme för att skapa något. Till denna säsong har Villa dessutom tappat Gareth Barry - och framför allt har man tappat Martin Laursen som var en viktig kugge i mittförsvare och jag tror att Martin O'Neills gäng kan ha en ganska tung säsong framför sig. Förra säsongen var deras stora chans att nå Champions League och sättet de rasade ihop på kan mycket väl sätta spår även på denna säsong så det blir nog till att jobba hårt för att nå en europaplats. Håll dock ett öga på James Milner, han var bra redan förra säsongen och kommer att bli en nyckelspelare under denna säsong.

birmingham.jpgBirmingham

Placering 08/09: 2:a i the Championship
Kommentar: Birmingham var under ett par år lite av ett farmarlag till Arsenal, och flera spelare gick på lån dit medan de spelade i the Championship. Bland annat bidrog Nicklas Bendtnder till att lyfta upp dem till Premier League för ett par säsonger sedan och efter att ha varit utlånad dit blev Sebastian Larsson Brum-spelare på heltid för tre säsonger sedan. Deras förra sejour i Premier League blev bara ettårig, men en av deras spelare hann göra sig hatad i Arsenal-kretsar - och jag pratar förstås om Martin Taylor som bröt benet på Eduardo med en vansinnestackling. Det hela blev inte direkt bättre av att Taylor sedan dessutom ljög om att han skulle ha varit uppe på sjukhuset och hälsat på Eduardo, och att det från Birmingham-håll pratades om att Arsenal var gnälliga så ytterst få gooners sörjde när de åkte ur ligan ett par månader senare. Jag tror inte heller att det går särskilt mycket bättre för dem den här gången, det lär bli till att slåss för att hänga kvar även till vintern.

blackburn.jpgBlackburn

Placering 08/09: 15
Kommentar: Blackburn är ett av bara fyra lag som har vunnit ligan sedan den bytte namn till Premier League och så sent som för tre-fyra säsonger sedan framstod Rovers som ett av de lag som på sikt kunde utmana de stora, men det känns långt borta i dag. Sedan förra säsongen tränas de emellertid av Sam Allardyce, mannen som med världshistoriens tråkigaste fotboll lyfte Bolton till tabellplaceringar de inte borde ha varit kapabla till, och det kan möjligen innebära att Blackburn kan stabilisera sig igen. Allardyce tog över under förra säsongen när Rovers var på väg att hakas av i nedflyttningsstriden, och han lyckades lyfta upp laget till att till sist klara sig kvar med sju poängs marginal ner till 18:e plats. Notabelt om Blackburn är att de i mål har Paul Robinson, som under sin tid som målvakt i diverse lag i Premier League har släppt in över 50 mål enbart mot Arsenal. För att citera en vanligt förekommande ramsa: Can we play you every week? Jag tror dock att Blackburn kommer att vara bättre den kommande säsongen än den förra, de har trots allt en del spelare med lite talang som tex Morten Gamst Pedersen och Benni McCarthy som båda i sina bästa stunder kan skapa oreda i alla motståndarförsvar. Detta tillsammans med att Allardyce lär jobba med att strama upp försvaret gör nog att Rovers kommer att segla fram genom säsongen runt platserna 12-15 utan att någon gång på allvar vara nära att åka ur.

bolton.jpgBolton

Placering 08/09: 13
Kommentar: Bolton gjorde en ganska slätstruken säsong 08/09 och tuffade på strax under mitten av tabellen större delen av säsongen. De har en mycket bra målvakt i finländaren Jussi Jääskeläinen, och de har även svenske Johan Elmander i anfallet. Elmander lyckades dock inget vidare förra säsongen, och ska Bolton kunna upprepa sin säsong eller förbättra den så måste han nog kliva fram till vintern. Bolton har en liten trupp har inte råd med särskilt många skador eller floppande spelare, och det känns som om de lika gärna kan åka ur som sluta tia.

burnley.pngBurnley

Placering 08/09: 5:a i the Championship, uppflyttade efter kvalseger
Kommentar: Burnley har sett det mesta av det engelska ligasystemet. De har genom åren åkt berg och dal-bana genom divisionerna och de har även vunnit ligan två gånger, 1920/21 samt 1959/60. Förra säsongen mötte vi dem två gånger, en gång i Ligacupen där vi förlorade efter en uppvisning i missade målchanser, samt en gång i FA-cupen där vi vann efter att Eduardo gjort ett konstmål med yttersidan av vänster häl. Med tanke på att de avancerade via kvalet efter att ha slutat femma i Championsship och sedan inte förstärkt laget nämnvärt så vågar jag nog påstå att allt annat än att de åker raka vägen ner igen vore en jätteskräll. Notabelt är dock att de inte bara slog ut oss ur Ligacupen utan även Fulham och Chelsea, så en del kvaliteter måste trots allt finnas där.

chelsea.jpgChelsea

Placering 08/09: 3
Kommentar: För ett år sedan var Luiz Felipe Scholari redan utsedd till Årets Värvning, och med Deco invärvad från Barca skulle Chelsea ut och dominera planerna - var det i alla fall tänkt. De började förvisso bra och satte rekord i antal bortasegrar i rad men sedan gick det grus i maskineriet. Deco tappade farten, Drogba började sura och det pratades om myteri i omklädningsrummet och till sist fick Scolari gå, mer eller mindre idiotförklarad av den kappvändande brittiska pressen. Den här hösten har de värvat in Carlo Ancelotti från Milan för att styra skutan, och många spekulerar i att det främsta skälet till att han värvades är hans track record i Champions League, den titel Roman Abramovitj sägs vara mest intresserad av. Chelseas lag känns som något av en osäkrad bomb, det är många gigantiska egon i samma lag och börjar det gå snett känns det som om det kan gå rejält snett. De har ett ganska ålderstiget lag - Lampard, Carvalho, Deco och Drogba är 31, Ballack är 32 och ett flertal andra spelare är strax därunder. Kan Ancelotti få alla dessa att dra åt samma håll så som Guus Hiddink kunde under slutet av förra säsongen? Det återstår att se, men kan han det så blir Chelsea förstås tunga utmanare om att vinna både ligan och Champions League.

everton.jpgEverton

Placering 08/09: 5
Kommentar: Everton har under flera år byggt upp sitt lag under ledning av David Moyes, och avslutade förra säsongen mycket starkt och nådde finalen i FA-cupen där dock Chelsea blev dem övermäktiga. Deras prestation blev inte mindre av att de från slutet av februari tvingades klara sig utan Mikel Arteta som skadade ett korsband, och i den sista matchen innan FA-cupfinalen skadades även Phil Jagiekla svårt och han kommer även att vara borta en bit in på den kommande säsongen. Men Everton, som vi ju möter på bortaplan i premiäromgången, har ändå ett starkt lag och jag förväntar mig att de kommer att ligga och slåss om platserna direkt under topp-fyra. Manchester City rycker förvisso i Joleon Lescott, men i skrivande stund ser det inte ut som om de ska lyckas bända loss honom. The Toffees kommer, vågar jag nog garantera, att vara med och slåss om platserna precis under topp-fyra och de kan nog, om de verkligen får till det, kanske rent av på riktigt allvar utmana toppkvartetten.

fulham.jpgFulham

Placering 08/09: 7
Kommentar: Sverigebekante Roy Hodgson tog över Fulham ett par veckor efter nyår 2008 i ett läge där det såg ut som om det bara fanns en möjlig avslutning på säsongen - nedflyttning. Hodgson lyckades tvärt emot alla tips inte bara lyfta upp laget, han gjorde det dessutom genom att ställa om spelet totalt och byta ut det tidigare gnetspelet mot en offensiv fotboll som bygger på det egna lagets kreativitet vilket sedan fortsatte in i säsongen 08/09 och det slutade med en för deras del mycket fin sjundeplats, och värt att notera är att de släppte in färre mål än vad vi gjorde. Jag tror att de är fullt kapabla att göra ännu en stark säsong, de har ett ganska välbalanserat lag och mittbacken Brede Hangeland har gjort stor succé sedan han kom till laget i januari 2008. Bli alltså inte förvånade om ni hittar Fulham ganska högt upp i tabellen när vi gör bokslut i maj 2010 - med reservation dock för att det i skrivande stund går en hel del rykten om att Hangeland skulle vara på väg till Arsenal och om det blir någon övergång så försvagas förstås Fulham en del av det.

hull.jpgHull

Placering 08/09: 17
Kommentar: Hull behöver knappast någon närmare prestation för oss som följde Arsenals öden förra säsongen. Dels har vi den ärligt talat rätt pinsamma hemmaförlusten mot dem i ligan, och dels har vi den kontrovers som följde på mötet i FA-cupen i februari där managern Phil Brown kom med den ena lögnen efter den andra om hur Wenger och Fabregas hade uppträtt. För egen del fick det mig att hoppas intensivt på att de skulle åka ur, men de klarade sig tyvärr kvar i den sista omgången. De har i princip bara en enda spelare som har kapacitet att prestera på hög Premier League-nivå och det är brassen Geovanni, men lika ofta som han spelar genialisk fotboll spelar han på korpnivå. De värvade förra säsongen Jimmy Bullard från Fulham, men han skadade sig svårt i ena knäet efter bara ett par minuter på planen i sin debutmatch för Hull och det spekuleras i att han ska missa även hela den kommande säsongen. Hull är förvisso ute efter förstärkningar, men jag tvivlar på att de lyckas särskilt bra. Till vintern har de inte heller någon vinst i form av underskattning från motståndarna att räkna med, så jag hoppas och tror att Hull tillsammans med Burnley utgör ankarsänke i tabellen från start till mål.

liverpool.jpgLiverpool

Placering 08/09: 2
Kommentar: Laget som alltid kommer att vinna nästa år har snart inte vunnit ligan på 20 år. Och den här gången såg de länge ut som klara favoriter till att vinna - men så försvann Xabi Alonso och han ersattes av Alberto Aquilani som de tre senaste säsongerna pga olika skador bara har spelat marginellt fler än hälften av Romas matcher - och du bygger inte ett vinnarlag runt en spelare som spelar 20 ligamatcher på en säsong. I vanlig ordning har Rafa Benitez också gjort en värvning som hela världen skakar på huvudet åt (inklusive de flesta Liverpool-supportrar), denna gång i form av högerbacken Glen Johnson från Portsmouth för den smått obegripliga summan 17 miljoner pund. Men oavsett ovanstående det så har ändå Liverpool, om Steven Gerrard och Fernando Torres håller sig tillräckligt skadefria, ett lag som faktiskt mycket väl kan vinna ligan. Skulle de däremot även tappa Mascherano som det har talats en hel del om (vilket dock ser allt mindre troligt ut) så ser det desto tunnare ut, för då är de i många avseenden tillbaka på ruta ett igen och det lär i så fall bli defensiven först för Benitez, något som har fällt Liverpool många gånger på senare år. De har i många år varit svåra att besegra för vilket lag som helst - men de har också själva haft svårt att avgöra matcher och tappat många poäng på att de har kryssat för mycket.

man_city.jpgManchester City

Placering 08/09: 10
Kommentar: Ja, var ska vi börja? Rika araber, rika spelare som vill bli ännu rikare, försök att värva Kaka, Eto'o och John Terry... och vad blir det när det ska spelas fotboll? Jag tror att på sikt kan de bli farliga, men jag tror att det inte kommer att bli någon omedelbar succé. Dels är det relativt många nya spelare som ska spelas in, och det finns gott om knepiga karaktärer i laget - Stephen Ireland, Adebayor och Bellamy för att ta ett par exempel. Utöver det har jag lite svårt att se någon riktig ledartyp i laget och försvaret ser inte helt stabilt ut, jag hävdar envist att om de tror att Kolo Toure är mannen att stadga upp försvaret så tror de fel, det gör han knappast på egen hand. Så hur går det? Övre halvan blir det - men utöver det? Nja, det tar nog en säsong till innan de kan börja hota på allvar uppåt. Det kommer också att vara en enorm mediabevakning på City och gamarna kommer att cirkla runt laget, redo att slå ner på varje antydan till spricka i fasaden, något som kan vara nog så svårt att hantera. En fördel för dem kan emellertid vara att de inte har något europaspel att ta hänsyn till, de kan köra fullt ut på ligan.

man_united.jpgManchester United

Placering 08/09: 1
Kommentar: Inte heller här behövs väl någon närmare presentation av vad som har skett, men icke desto mindre finns det en hel del att fundera över. Tappet av Ronaldo ses, beroende på vem du frågar, som antingen en befrielse för övriga laget eller en smärre katastrof. Jag tillhör de som tror att ManU på intet sätt gynnas av att tappa den spelare som mer eller mindre på egen hand har burit laget i två säsonger. De som säger att Ronaldos flytt kommer att frigöra spelare som Rooney och Berbatov är, tror jag, fel ute för tittar vi på Uniteds mittfält så imponerar det inte ett dugg. Ryan Giggs och Paul Scholes är ytterligare ett år äldre, och Owen Hargreaves som förvisso är en bra spelare har plågats av skador i flera säsonger och efter att ha spelat bara tre matcher förra säsongen opererade han knäet och missade resten av säsongen och det senaste jag läste är att prognosen är att han ska vara tillbaka i januari 2010. Där bakom hittar vi Michael Carrick, Darren Fletcher och den i mitt tycke hejdlöst överskattade Anderson, och ingen av dem är några direkt superkreativa spelare. Det innebär att det blir ett enormt tungt ansvar på anfallarna att skapa målchanser och det återstår att se hur de klarar det. Jag tror att de får oerhört svårt att försvara ligatiteln, men jag tänker ändå inte helt räkna ut dem - framför allt med tanke på att vi ännu inte vet helt säkert hur det blir i andra lag och ifall de lyckas värva in någon fler offensiv kraft under de två veckor som återstår av transferfönstret.

portsmouth.jpgPortsmouth

Placering 08/09: 14
Kommentar: Portsmouth, eller Pompey som de ofta kallas, hade ett par gyllene år säsongerna 06/07 och 07/08 där de inte bara slutade på den övre halvan - de lyckades även vinna FA-cupen 2008. Därefter har det däremot gått utför med expressfart och i skrivande stund råder stor osäkerhet på om oljeshejken Sulaiman Al Fahim ska få ta över klubben (pga oklarheter kring hans koppling till ägarna av Manchester City, det är inte tillåtet att äga mer än ett lag), och Peter Crouch har flyttat till Tottenham. Det blir med största sannolikhet en säsong i tabellens allra nedersta regioner och det blir en kamp för överlevnad nere på Fratton Park även nästa säsong.

stoke.jpgStoke

Placering 08/09: 12
Kommentar: Stoke, även kallade The Potters, slutade som nykomlingar på en smått sensationell tolfteplats, en placering de nådde främst tack vare ett mycket starkt hemmaspel där de tog 35 av totalt 45 poäng. Bland annat besegrade de oss med 2-1 efter att ha gjort båda målen efter inkast från Rory Delap, och dessa inkast var ett giftigt vapen hela säsongen och även om de flesta av inkastmålen gjordes före jul så skapade laget ändå chanser och tryck mot motståndarna den vägen. Frågan är om motståndarna kommer att vara bättre på att hantera det kommande säsong eller om de kan leva vidare på det? Kanske kan de det, och kanske kan de även utveckla ändra delar av spelet och faktum är att Stoke avslutade säsongen starkt, de låg på nedflyttningsplats både länge och väl men klättrade på de elva sista omgångarna från 19:e plats upp till den slutliga 12:e och plockade 19 poäng på de matcherna. Det gör att jag tror att de har goda möjligheter att hänga kvar en säsong till.

sunderland.jpgSunderland

Placering 08/09: 16
Kommentar: Sunderland var ett av de lag som var indragna i nedflyttningsstriden ända till den sista omgången, och inte mycket pekar på att det ska bli särskilt annorlunda den kommande säsongen. Förra säsongen inleddes med gamle Man United-råskinnet Roy Keane vid rodret, men han avgick framåt jul och hans plats togs över av Ricky Sbragia och de klarade sig alltså till sist kvar. Laget saknar de riktiga topparna i spelarmaterialet, och framåt har de tappat Djibril Cisse (tio mål) till grekiska Panathinaikos så det är lite svårt att se varifrån målen ska komma för ett lag som redan förra säsongen bara mäktade med 34 mål, något som bara nedflyttade Middlesbrough mäktade med att underträffa. De vill med andra ord till att de stramar upp försvaret rejält om de ska kunna hänga kvar, så striden lär således även denna säsong stå om att undvika nedflyttning.

tottenham.jpgSpurs

Placering 08/09: 8
Kommentar: Det känns inte bra att behöva skriva det här, men jag är rädd att Sp**s kan ha en riktigt bra säsong framför sig. Efter kalkonstarten under den förra säsongen spottade de upp sig rejält och slutade till sist ganska högt upp i tabellen. Framför allt började Luka Modric hitta rätt och han låg bakom många poäng för sitt lag, och även Gomez i målet skärpte till sig och slutade att släppa in lika många enkla mål som i början. Vi får se vad det blir, men jag tror att det blir en placering på den övre halvan med god marginal. Usch, det där var jobbigt att skriva...

west_ham.jpgWest Ham

Placering 08/09: 9
Kommentar: West Ham hade en ganska turbulent säsong utanför planen 08/09, där de först blev av med sin tröjsponsor som gick i konkurs och där managern Alan Curbishley sedan fick nog och tog sin Mats ur skolan i början av september. In kom den som manager oprövade Gianfranco Zola och många trodde att det skulle bli en för stor uppgift för honom. Men de fick fel och West Ham spelade understundom dessutom en ganska fin fotboll och niondeplatsen sågs som en stor framgång sett till förutsättningarna. Inför den kommande säsongen har det varit fortsatt turbulent då de isländska ägarna har fått stora problem och ett tag såg det till och med ut som om det skulle kunna bli konkurs men det hotet ska nu vara undanröjt efter garantier från bland annat den isländska staten. Laget ser ut att ha fått vara i stort sett helt intakt vilket torde borga för att de har kapacitet att ännu en gång göra en bra säsong så bli inte förvånade om ni hittar West Ham relativt högt upp i tabellen. Ett potentiellt tapp är dock att Manchester City är ute och fiskar lite efter Matthew Upson som verkar vara deras alternativ ifall de inte lyckas bända loss Lescott från Everton.

wigan.jpgWigan

Placering 08/09: 11
Kommentar: Trots bara 34 gjorda mål (näst sämst tillsammans med Sunderland) lyckades Wigan placera sig just under den övre halvan av tabellen med hela elva poängs marginal ner till nedflyttningsplatsen. På något sätt lyckas de gneta sig till tillräckligt med poäng för att hänga kvar varje säsong trots att de inte har något vidare spektakulärt spelarmaterial - men ska de hänga kvar en säsong till så vill det till att försvarsspelet fungerar även kommande säsong, för varifrån målen ska komma är svårt att se. De har tappat tio mål i form av Amr Zaki som efter en halv säsong i PL fick för sig att han var Guds gåva till fotbollen och tjurade ihop över att behöva spela i Wigan och det kan visa sig vara svårt att ersätta med befintligt material. I bästa fall blir det plats 11-12 för The Latics, men det kan mycket väl också bli en kamp för överlevnad.

wolves.jpgWolverhampton

Placering 08/09: vann the Championship
Kommentar: Den tredje nykomlingen. Vann andradivisionen med sju poäng till tvåan Birmingham och tio till trean Sheffield United. De gjorde dessutom 80 mål på 46 matcher vilket var hela 26 fler än vad Birmingham mäktade med, bara Reading och Burnley med 72 mål vardera var ens i närheten av Wolves offensiv. Detta gör att jag tror att det här kan vara en nykomling som har goda chanser att klara sig kvar, det som kan ställa till det är att målen trillade in i ganska hög takt även bakåt - 52 stycken totalt. Det gäller nog helt enkelt att hålla någorlunda tätt bakåt, för det finns bevisligen en hel del offensiv förmåga i laget.

LARS LUNDSTEDT