Cesc räddade omspel till Arsenal.

Oavgjort i FA-cupmötet med Leeds

lör 8 jan 2011 kl 15:29

Ett oinspirerat Arsenal klarade oavgjort mot Leeds efter straffdramatik.

FA-cupen, hemmamatch mot Leeds, fullsatta läktare och chans till avancemang var inte tillräckliga skäl för Arsenalspelarna att känna sig motiverade som det verkade. Ett Arsenal utan tempo och drivkraft fick jobba mycket hårt för att få till ett omspel mot Leeds 18 eller/19 januari.

Leeds började matchen bäst och använde de första femton minuterna till att visa Arsenal att denna match tänkte de inte ge bort utan kamp. Arsenal som kom till matchen med 9 (!) ändringar sen matchen mot Manchester City uppträdde avvaktande och hade en hel del felpass. I 12 minuten blixtrade Arsenal till Rosicky hittar en fri Arsjavin som får för mycket tid till att tänka och gör ett klent avslut mitt på Schmeichel. Minuten efter upprepade Leeds proceduren och Becchio kom fri för ett ögonblick mot Szczesny som gjorde sig stor och räddade. Matchen fortsatte i avvaktande tempo fram till den 25 minuten då Arsenal under en period radade upp ett antal riktigt bra chanser. Arsjavins hörna leder till rörigheter och bollen rensas från mållinjen, så småningom hamnar den hos Denilson som får på ett fint skott som leder till ny hörna. Arsjavin slår återigen hörnan som skapar ett nytt bra läge för Arsenal. Här känns 1-0 mycket nära. Arsenal fortsätter att rada upp heta chanser som i matchen mot City senast, men bollen vill inte in. Denilson har ett bra skott, Chamakh nickar på mål.
I halvlek står det klart att det kommer att bli en tuff match. Arsenal får inte till tempot eller löpningarna. Leeds står upp riktigt bra även om de inte skapat särskilt många konkreta chanser.

Andra halvlek hinner knappt börja innan Song kommer igenom, men misslyckas med inspelet. Så händer i 52:a minuten det som tyvärr brukar hända när Arsenal är på gång. Leeds får straff. Denilson fäller backen Gradel och Snodgrass slår in straffen som Szczesny vidrör men inte lyckas hålla. Innan detta har Leeds endast skapat en konkret chans på hela matchen. Wenger agerar strax därefter och byter in Fabregas mot Song. Stärkta av sin 0-1 ledning pressar Leeds på och Becchio nickar på hörna och tvingar Szczesny till en jätteräddning. Här känns det närmare till ett nytt Leedsmål än Arsenalkvitttering. Wenger gör fler byten och sätter in Vela och Walcott, men det dröjer ända till matchens sista tio minuter innan det händer något. Och då händer desto mera. Walcott hittar Bendtner i 82:a minuten, Schmeichel räddar.
Leeds kontrar strax därefter och Djourou lyckas bryta. Två minuter senare frispelar Arsjavin Walcott som tyvärr inte ser hur fri han är utan skjuter reflexmässigt, rakt på målvakten. Frustrationen är påtaglig bland publiken på Emirates. Tre minuter därefter, 87:e, görs Walcott ner samtidigt som han spelar till Bendtner.
Straff!
Spelarna jublar innan de inser att assisterande domaren vinkar för offside. Konstigt nog är det Bendtner som är offside, men Walcott som blev fälld i läget i innan. Frustrationen blir inte mindre av den rörigheten. Det dröjer dock bara en minut innan det blir straff igen. Bendtner lägger bollen mellan två backar och Walcott kommer igenom och tvingar Parker att dra ner honom. Fabregas sätter straffen stenhårt mitt i målet och Arsenal har kvitterat! Sedan följer fem minuter av massiv Arsenalpress utan att vinnarmålet kommer. I sista minuten skjuter Walcott i burgaveln, mycket nära.

Matchen slutar 1-1 och Arsenal tvingas addera ännu en match till sitt redan tuffa schema.

Bäste Arsenalspelare: Johann Djourou - felfri och med rätt inställning i 90 minuter. Känns självklar i mittförsvaret
Bäste Leedsspelare: Kasper Scheikel - mängder med räddningar och det krävdes en straff för att han skulle släppa in ett mål
Matchens utropstecken: Andrej Arsjavin och Niklas Bendtner, två för närvarande mycket kalla spelare som gör lite för att övertyga om att de förtjänar en plats i A-laget.

TRÄNARSNACK EFTER MATCHEN

ARSENE WENGER: "Det var en väldigt svår match eftersom det var en cupmatch och Leeds var laddade och spelade bra. Det var en match där vi visste att det skulle bli svårt om vi hamnade i underläge och Wojciech höll oss kvar i matchen med sin räddning på nicken. Vi är åtminstone kvar i cupen och förhoppningsvis kan vi vinna uppe i Leeds."

SIMON GRAYSON: "Självklart är det frustrerande eftersom vi var några minuter ifrån ett stort resultat. Vi visade att vi har viljan, kvaliteten och temperamentet för att hantera sådana här situationer. Vi är enormt stolta även om det finns ett mått av frustration. Det är ett gott betyg åt oss att de tvingades sätta in Fabregas och Walcott."