Medlemmar: 7768 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Den ena värre än den andra.

Krönika: Pinsamt dåligt, Dean

lör 19 sep 2015 kl 18:33

Att kalla Mike Deans insats i matchen mellan Chelsea och Arsenal dålig är att förolämpa ordet "dålig". Hans underprestation idag var enastående, och kostade Arsenal matchen.

Jag tyckte att det kändes rätt bra under den första halvleken. Arsenal hade bra koll på Chelseas anfall och Theo Walcott så pigg ut på topp - minst en poäng kändes klart rimlig. Men det var innan Diego Costa och Mike Dean tillsammans förstörde dagen.

Costa, som redan borde ha haft ett gult kort efter en solklar filmning vid mittlinjen tidigt i matchen, gav Koscielny en brötsvärmare och ett par slag i ansiktet strax före paus. Vi har sett mindre allvarliga incidenter leda till rött kort - minns Giroud mot QPR i vintras - och jag förväntade mig att Dean skulle visa ut spanjoren. Att han bara fick gult kort efter att ha gjort sig skyldig till åtminstone tre förseelser som enligt förre domaren Howard Webb i den engelska studion var värda rött kort är obegripligt. Dean är så pass rutinerad och borde ha så pass bra koll på regelboken att han bara ska ta rätt beslut där. 

Istället fick Costa vara kvar på planen och lyckades provocera Gabriel så till den milda grad att han gjorde ett utfall mot Chelseaanfallaren och visades ut. Man kan argumentera för att Gabriel inte skulle låta sig provoceras, men för att inte bli provocerad i det läget måste man typ vara moder Theresa så jag har full förståelse att Gabriel blev förbannad på Costa. Dessutom hade ju Dean lagt ribban för vad som var okej att göra på planen i och med att Costa fortfarande var kvar på planen. Maken till inkonsekvens får vi leta länge efter.

Det fanns fler tveksamma beslut. Att Santi Cazorla också fick rött kort var mycket hårt - han fick bara två frisparkar emot sig och fick varning vid bägge tillfällena. Hade den nivån gällt bägge lagen skulle Chelsea också ha fått en eller två utvisningar. Nu var det bara Arsenal som straffades. 

Frågan är vad Premier League gör åt detta. Av reaktionerna på Twitter att döma börjar många supportrar bli uppgivna och jag känner samma sak. Varför ska man investera så mycket tid och pengar på att följa fotbollen i England om lagen inte får samma förutsättningar att lyckas? Hur dålig kan en domare vara utan att någonting händer? Jag kan inte tänka mig att dagens match innebär några konsekvenser för Dean, och han kommer sannolikt döma nästa helg igen. Vill Premier League behålla statusen som världens största fotbollsliga får domarinsatsen inte vara så dålig för annars kommer folk vända den ryggen.

Nu får vi hoppas att domarkåren gemensamt får upp ögonen för Diego Costas ständiga regelbrott och börjar bestraffa honom, men även om det skulle bli så är det en klen tröst idag. Han lyckades på nytt fuska sig till fördelar, och det avgjorde matchen. Tyvärr gav Dean honom den hjälp han behövde och det avgjorde matchen.