Medlemmar: 7768 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

De tre lagen som är inblandade i seriestriden.

Krönika: Hopp är det sista som överger en

tis 22 mar 2016 kl 14:10

I vanliga fall är jag en obotlig motståndare till landslagsuppehåll. I det här fallet känns faktiskt väldigt välkommet. Förhoppningsvis ger de spelarna lite välbehövlig vila men det ger också oss supportrar lite andrum och utrymme att summera dagens tabell och förutspå framtiden som står på glänt.

Efter den totala misär som präglat stora delar av februari och mars lyckades Arsenal till slut ta sig i kragen och gå på landslagsuppehåll med en positiv känsla efter den fina insatsen mot Everton i helgen. Jag har studsat runt mellan ”det här är kört”, ”det kanske finns en chans”, ”det är kört” till ”finns det verkligen ingen chans…?”. Därför känner jag faktiskt en liten lättnad över det rådande uppehållet. Det ger mig en chans att samla ihop mina tankar, se över tabelläget och det återstående matchprogrammet för att försöka få en uppfattning om vad det är som händer och hur det här ska sluta.

Ska man någonstans hålla sig till verkligheten så är min bestämda känsla att Arsenal kastade bort sina rimliga chanser på titeln vid de dubbla förlusterna mot Man Utd och Swansea. Där dog det. Men att hålla sig till verkligheten ser jag absolut inte som ett krav för en supporter. Därför tänker jag ge mig på en analys, i anknytning till någon form av tippning, av Premier Leagues sista omgångar för att kartlägget läget vi står inför och vad man kan förvänta sig.

De hårda fakta vi står inför just är följande:

  • Ligatiteln står mellan Leicester, Tottenham och Arsenal. Inga andra kommer blanda sig i.
  • Samtliga tre lag är ute ur alla cuper och har bara ligan att fokusera på.
  • Samtliga tre lag gick på ledighet med en seger i bagaget.

Leicester, i dagsläget 66 poäng.
Matcher kvar: Southampton (h), Sunderland (b), West Ham (h), Swansea (h), Man Utd (b), Everton (h), Chelsea (b). 

Serieledande Leicester har ett relativt svårt spelschema kvar men gynnas givetvis av att sitta i förarsätet med poäng till godo. Alla pratar och väntar fortfarande på att den där formdippen ska komma snart. Huruvida en dipp kommer ske eller inte är omöjligt att sia om, och vad ska definieras som en dipp? Hur som helst tror jag de kommer tappa poäng och kanske inte få med sig så fullt så många 1-0 segrar som man så framgångsrikt lyckats kriga till sig på slutet. Men summa summarum, klara favoriter.
Jag tror Leicester tar 11 poäng på de resterande matcherna, vilket gör att de slutar på 77 poäng.

Tottenham, i dagsläget 61 poäng.
Matcher kvar: Liverpool (b), Man Utd (h), Stoke (b), West Brom (h), Chelsea (b), Southampton (h), Newcastle (b).

Tottenham har helt klart det tuffaste spelschemat kvar. Samtidigt tycker jag, även om det tar emot att säga, att Tottenham har det bäst fungerande laget av de tre och man har det även bättre ställt än Leicester i truppstyrka och därmed mindre känsliga för avstängningar och skador. Men det tuffa spelschemat ska absolut inte underskattas och man startar upp säsongen igen efter uppehållet med tre riktiga värdemätare. Här tror jag poäng kommer tappas.
Jag tror Tottenham tar 11 poäng på de resterande matcherna, vilket gör att de slutar på 72 poäng.

Arsenal, i dagsläget 55 poäng.
Matcher kvar: Watford (h), West Ham (b), Crystal Palace (h), West Brom (h), Sunderland (b), Norwich (h), Man City (b), Aston Villa (h).

Då var vi framme vid vårt älskade Arsenal. En match till godo på andra och helt klart det enklaste spelschemat på pappret, med stor betoning på pappret. Som ni alla vet har vi visat gång på gång i år att matcherna verkligen inte spelas på pappret. Jag ska förbereda er på att tippningen av Arsenals matcher väger över mot det optimistiska hållet en hel del, vilket är väldigt konstigt med tanke på den pessimism som präglat den här säsongen. Jag har gått in med inställning ”Det här att matcher vi SKA och BÖR vinna”, vilket inte alls behöver spegla vad som faktiskt kommer ske. Men om man bortser från den partiska inställningen och hoppet inom min bultande Arsenalhjärta, tror jag genuint på en positiv avslutning på säsongen där en vinst hemma mot Watford kan ge oss en skön våg att surfa vidare på.
Därför tror jag Arsenal tar 19 poäng på de resterande matcherna, vilket gör att de slutar på 74 poäng.

Utifrån mina beräkningar skulle det alltså ge följande tabell efter 38 omgångar:
1. Leicester 77 poäng
2. Arsenal 74 poäng
3. Tottenham 72 poäng

För att sparka in den mest öppna av dörrar vill jag bara påpeka att det här är baserat på en enkel lekmans taffliga försök till att förutspå framtiden, men se det som en rolig grej och ta gärna efter själva och försök pussla ihop matcher och tabell!

Trots att den här utläggningen bygger helt och hållet på min känsla finns det en tydlig kärna att fästa blicken på: även om Arsenal går otroligt bra på slutet och tappar få poäng krävs det att Leicester, och Tottenham för den delen, slip up ganska rejält för att vi ska få spruta champagne i maj. Och förstå mig rätt, jag har varken ork eller kraft att värka fram en realistisk känsla att vi verkligen har chans på ligatiteln. Istället tillåter jag bara mig själv att inspektera den vanskliga leken med siffror som pekar på att möjligheten finns, drömmen finns, även om det nog bara en dåres dröm.