Medlemmar: 8232 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Ingen tid för depp för tight mellan matcherna. Nu vill vi se Giroud näta igen trots att det bara är 48 timmar mellan Palace och Bournemouth.

Krönika: Arsenal ska inte klaga

tis 3 jan 2017 kl 02:24

Arsene Wenger är inte nöjd. Men det kunde ha varit så mycket värre. Indra Kullenberg tycker inte Arsenal ska vara så missnöjda med jul- och nyårsschemat.

I de andra stora ligorna i Europa är det just nu uppehåll men inte i Premier League, istället är vi inne i den mest hektiska perioden i engelsk ligafotboll. Är den här perioden en del av tjusningen med Premier League eller kostar det mer än det smakar så att säga?

Visste ni att det fanns en tid då det till och med spelades matcher på självaste juldagen? Den första juldagsmatchen spelades 1889, Preston North End (ja, samma Preston om Arsenal möter på lördag i FA-cupen) slog Aston Villa med 3–2. I och med det väcktes ett intresse för juldagsmatcher och detta blev en tradition fram tills 1950-talet då intresset sjönk i och med att det blev svårt för fotbollssupportrar att ta sig till matcherna då de allmänna transporterna inte var så pigga på att köra på juldagen. Efter det har Boxing Day, dagen efter juldagen, blivit den etablerade fotbollstraditionen under julperioden i England.

Jag tror vi fans älskar den här perioden, jag vet att jag gör det, spelarna har antagligen en hat/kärleksrelation till det och de flesta tränare ogillar det nog skarpt. I år är det kanske än mer svårt att förstå upplägget av spelschemat under den här perioden med vissa lite längre luckor precis innan och efter jul för att efter nyår trycka ihop två omgångar på väldigt få dagar.

Alla Premier League-lag spelar tre ligamatcher under perioden mellan Boxing Day och mitten av den här veckan, lägg sen till FA-cupmatcher den kommande helgen så blir schemat än mer intensivt. Även om det låter rättvist, lika många matcher under samma period, så skiljer sig antalet timmar som man spelar dessa matcher på – ja, vi måste räkna timmar nu, det är så intensiv den här perioden är.

BBC har gjort en sammanställning över hur många timmar lagen har mellan första och sista matchen. Vinslotten har Chelsea dragit med hela 223 timmar mellan deras första och tredje match under den här perioden, tre matcher på tio dagar. Detta kan jämföras med Southampton som endast har 117 timmar mellan sina tre matcher, tre matcher på sex dagar. Chelseas återhämtningstid, om vi kallar de det, är alltså närmare 90% längre än Southamptons. Vilket av dessa lag tror ni har bäst förutsättningar att kunna hantera många matcher på kort tid?

Arsenal ska inte klaga i det här fallet, det kunde varit bättre, men framförallt kunde det varit värre. Vi har närmare 199 timmar mellan dessa matcher, ett dygn mindre än Chelsea men mer än ett dygn bättre än Manchester United som spelar tre matcher på drygt 172 timmar. Övriga topplag har det ännu sämre, Tottenham 170 timmar, Manchester City knappt 168 timmar och Liverpool som har den tuffaste tidsramen av topplagen med knappt 144 timmar för sina tre matcher.

Arsene Wenger har framfört sitt missnöje med spelschemat, i samband med Citymatchen sa han följande.
- Förra veckan efter CL-matchen (Basel 6 december) spelade vi två matcher (Stoke 10 december och Everton 13 december), det är tre matcher på en dryg vecka (inklusive City 18 december) och nu har vi sju dagar utan en enda match.

Utöver det påpekar Wenger dessutom att många lag har ett relativt långt uppehåll mellan Boxing Day och nyårsdagsmatcherna. Wenger är inte ensam, även Jose Mourinho och Jürgen Klopp har framfört sitt missnöje med årets jul/nyårsschema. Det är inte svårt att förstå deras kritik i det här fallet, hur motiverar man att spela två ligamatcher på tre dagar, plus en FA-cupmatch några dagar senare, när det finns såna luckor i spelschemat både före och efter jul?