Medlemmar: 8378 st.
Visa menyn

Säsong 2001/2002

Bilden är klassisk – och kommer alltid att förbli den första i klubbens historia. Den är från 11 augusti på puben Stopet där Arsenal Sweden bildades. Klubbens resa är inget annat än helt makalös.

SÄSONGEN I SIFFROR

Styrelse: Ordförande: Mats Willner.
Vice ordförande: Jocke Lander.
Kassör: Uffe Jansson.
Sekreterare: Cecilia Adolfsson.
Medlemsansvarig: Peter Sundlöv
Ledamot: Jan-Ove Johansson
Antal medlemmar: 121.
Kostnad för ett medlemskap: 100 kronor (bara den svenska klubben) – 360 kronor för medlemskap både i den svenska och engelska supporterklubben
Antal biljetter tilldelade: ca 50.
Omsättning: Inga siffror tillgängliga.
Resultat: Förmodligen inget större överskott ...
Så gick det för Arsenal: Vann Premier League sju poäng före Manchester United. Guldet säkrades ironiskt nog på just Old Trafford när Sylvain Wiltord rullade in matchens enda mål. The Gunners tog sin tredje dubbel i klubbens historia när man på Millennium Stadium i Cardiff vann FA-cupfinalen med 2-0 mot Chelsea.

Arsenal Sweden bildades officiellt på puben Stopet i centrala Norrköping lördagen den 11 augusti 2001. Gänget som samlades för att lägga upp planerna för den nya klubben var Jocke Lander, Mats Willner, Cecilia Adolfsson,

Peter Sundlöv, Uffe Jansson och Jan-Ove Johansson.
Att det blev en svensk supporterklubb växte fram tack vare den hemsida som Jocke Lander hade drivit under ett par år. Från början var bara fly.to/gooner ett litet webbkrypin där Arsenalvänner träffades för att läsa lite om det som hände i klubben och för att diskutera matcher och spelare. Vid sidan fanns en skandinavisk supporterklubb – men mycket, ja nästan allt, sköttes från Norge och vi svenskar blev mer och mer övertygade om att det var fel väg att gå och att vi skulle göra något eget.
De som var sugna på att vara med och organisera det som idag är en jätteverksamhet kallades till Östergötland dit även Mats Willner, som faktiskt var lite småkänd som Gooner redan då, skulle komma.
Över ett par öl lades strategin upp och vi hade faktiskt ”värvat” de två första medlemmarna innan mötet ens hade slutat.
Namnet som antogs från början var Arsenal Football Supporters Club Swedish Branch. Anledningen var att vi inledningsvis tillhörde den engelska supporterklubben och var en förgrening av den.
Men trots att det anslöt ganska många nyfikna Gooners i början så var supporterklubbens första tid bekymmersam.
Några pengar fanns inte i kassan och allt som vi skulle göra tog tid eftersom varken rutinen eller kunnandet fanns.

Vi fick dock ganska snabbt i ordning en hemsida och vi köpte domännamnet www.arsenal-sweden.com och vi skaffade oss ett postgirokonto så att medlemmarna kunde betala in sina medlemsavgifter.
Vi hade två typer av medlemskategorier till en början.
En som gav medlemskap både i den svenska och den engelska klubben och en som gav medlemskap enbart i Arsenal Sweden.
I alla medlemskap ingick en t-shirt som vi skulle trycka och skicka ut. Här gick vi på vår första nit. Det skulle visa sig vara lättare sagt än gjort att hitta en leverantör som kunde fixa tröjorna till det pris som vi ville betala, men efter ett tag lättade molnen och vi kunde skicka ut både tröjor och medlemskort.
Vid sidan av de administrativa sysslorna anslöt Axel Asplund som tillsammans med Micke Svärd från Stockholm och Patrik Nyström från Ystad hjälptes åt att sköta hemsidan.
När vi i oktober åkte över till England för att se hemmamötet i Champions League mot Real Mallorca hade vi blivit 73 medlemmar. På St Thomas Road mötte vi den engelska supporterklubbens president Barry Baker och diskuterade.
Det mynnade ut i att vi bland annat fick biljetter till derbyt borta mot Tottenham en dryg månad senare och nu kändes det verkligen som att Arsenal Sweden var igång med verksamheten på riktigt.

På hemmaplan handlade mycket om att hitta människor som kunde bidra – och att sprida budskapet om att klubben fanns.
Den första supporterträffen som ordnades efter de två Norrköpingsträffarna var i februari 2002. Arsenal Sweden
samlades då både i Stockholm och i Malmö. På Dubliners vid Norrmalmstorg samlades drygt 20 Gooners för att se hemmamötet med Southampton och på Glorias i Malmö sågs matchen av ett tiotal Arsenalfans.
Ett av de mest populära inslagen på klubbens hemsida var förutom allt redaktionellt material och forumet den klassiska tipstävlingen. Redan när Jocke Lander drev sin egen Arsenalsajt kunde de som ville tippa resultatet i
Arsenals matcher och det var något som många ville vara med på.
Klubbens framfart fick bra hjälp av Arsenals lag som vann en oerhört skön dubbel på våren 2002. The Gunners
var sju poäng före Liverpool i ligan och säkrade guldet på Old Trafford. Detta firades naturligtvis rejält i Arsenal
Sweden.

I FA-cupfinalen vann Arsenal med 2-0 mot Chelsea – och detta firades på nytt i klubben.
En guldtröja togs fram och den sålde som smör i solsken.
Under sommaren samlade supporterklubben ihop nio medlemmar för att spela
MFF Support Cup – som framöver skulle bli ett regelbundet sommarinslag.
Pontus Nilsson (numera Norén), Joel Wennerberg och Jocke Lander reste från Stockholm för att mötta upp Thomas Andersson, Magnus Lindgren (numera Ahldén), Jonas Ljungberg, Martin Nilsson, Hasse, Jonas Ljungberg och Mikael Wallen i Malmö.
Arsenal Swedens lag blev tvåa i sin grupp och gick vidare till söndagens åttondelsfinal.
Där besegrades Svenskafans.com – men i kvarten tog det slut. MFF Support 3 var för svårt och det tungt 0-3-nederlag.
Det var en stekhet helg i tropisk miljö som blev väldigt lyckad för Arsenal Sweden.
Att få loss biljetter till matcherna var inte helt enkelt på den här tiden – och det ska i ärlighetens namn sägas att
det inte var så lätt att få iväg medlemmar till England heller.
Samarbetet med den engelska klubben gav oss viss tilldelning till en del matcher (vi fick bland annat biljetter till Tottenham borta), men den planerade gemensamma resan till matchen mot Newcastle fick ställas in.