Domarkåren 2010/2011
ons 9 mar 2011 kl 12:36
God eftermiddag! Det har varit en händelserik vecka, minst sagt. Arsenals drömmar om två titlar har redan gått i kras och helt plötsligt finns det bara två kvar att kämpa om. Förlust på Wembley mot ett tappert Birmingham och ett misslyckande i hopp om ett återbesök senare i maj. Den senaste månaden har varit en känsloladdad resa. Vi har fått uppleva botten, toppen och allt där emellan.
Det som varit det mest oroväckande är dock inte några av våra vinster eller förluster, utan vad som skett under matchens gång genom en persons ögon - domaren. Jag vill direkt börja med att säga det här inlägget inte enbart kommer att skildra Arsenals öde genom den svartklädda mannens ögon. Det här är ett inlägg som berör de flesta lag - i viss mån - och jag kommer ta upp fler exempel än bara Arsenal.
Domarnivån hela den här säsongen har varit katastrofal, absolut usel. Alex Ferguson har bojkottat all media med tanke på hans vy på domarna, Wenger har använt olämpliga ord när det kommit till domarinsatser, David Moyes har varit på dem nästan varenda match, Martinez var ursinnig för två veckor sedan, McCarthy kunde inte förstå någonting för bara några dagar sedan ... och den listan fortsätter att rulla, rulla och rulla.
Det är ett tufft yrke, ett yrke som få väljer att fullfölja. Du är antingen mannen som blir älskad eller hatad av supportrarna och du är mannen som kan avgöra matcher, spela hem eller bort ligatitlar och stå under alla spotlights efter en match. Det är ett extremt svårt yrke och jag har fullständig förståelse för många dombeslut som gått emot just mitt favoritlag, men det finns alltid en gräns, och när man överskrider den gränsen befinner man sig längre inte i den zon där det är okej att göra några misstag. Då är man i en zon där varenda liten felbedömning kan kosta poäng, skador och matcher.
Den här säsongen - 2010/2011 - har varit absolut katastrofal domarmässigt, oavsett vad någon annan säger. Det gäller inte bara för Arsenals del, utan även för många andra lag. Kommer ni t.ex. ihåg sist Alex Ferguson var så pass arg att han bojkottade all media. Visserligen har han bojkottat BBC sedan 2004, men det var extremt länge sedan han bojkottade exakt all media, t.o.m. Manchester Uniteds egen tv-kanal MUTV.
Ferguson har inte varit så här förbannad på länge. Foto: Bildbyrån.
Domarna i inte bara England, utan över hela Europa har hållt en nivå som i mina ögon inte kan vara accepterat. Det säger jag verkligen inte enbart på grund av gårdagens förlust, utan på grund av att det är ett faktum. Det har varit chockerande scener vecka in och vecka ut där det dömts straffar åt filmningar (gäller även oss där t.ex. Chamakh filmat till sig 2-3 straffar), där man dömt straffar åt situationer som inte ens kommer i närheten till straffsparkar, där det visats gula kort när det skall vara röda, där det visats röda kort när det skall vara gula, där det dömts offside när det varit onside och där det dömts onside när det varit offside, där domarna blåst av regelrätta mål, där domaren blåst emot ett lag i en hel match, där domarna gjort misstag om och om och om igen.
Precis som jag sade tidigare gäller det här inte bara Arsenal, utan de flesta lag. Jag är en av de som påstått att det i längden alltid jämnar ut sig, men jag börjar mer och mer tro att jag hela tiden ljugit. Jag tror inte att det jämnar ut sig i längden. Hur länge skall vi supportrar - vi som tittar, betalar och går på matcherna - behöva stå ut med vidriga dombeslut som kan förstöra hela upplevelser för oss?
När skall alla de som åker ända från Asien eller USA för att se en enda match och sedan bli rånade på sin upplevelse tack vare ett horribelt domarbeslut få sin upprättelse? Det är löjligt och det är chockerande.
År 2006 introducerade tennisen en helt ny teknik kallad Hawk-Eye. Ni som inte vet Hawk-Eye är kan ta och läsa följande stycke saxat från Wikipedia:
In some open-tournament matches, players are allowed to challenge a limited number of close calls by means of electronic review. The US Open, the NASDAQ-100 Open in Key Biscayne, Florida, the US Open Series, and World Team Tennis started using a "challenge" system in 2006 and the Australian Open and Wimbledon introduced the system in 2007. This used the Hawk-Eye system and the rules were similar to those used in the NFL, where a player gets a limited number of opportunities to challenge per match/set.
More recently, a player may use unlimited challenges in a set, provided that he or she is not incorrect more than three times. In clay-court matches, such as at the French Open, a call may be questioned by reference to the mark left by the ball's impact on the court surface.
Tennis är en världssport, en sport som ses av flera hundratals miljoner år in och år ut. Biljetter till stora turneringar måste köpas mer än ett halvår före turneringen äger rum för att vara garanterad en plats. I sporten finns flera superstjärnor som är kända av hela världen. Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic och Robin Söderling är bara några av dessa stjärnor.
När beslutet togs för fem år sedan att introducera teknik i sporten var det många som tvekade, men fem år senare är det ingen som klagar. Tack vare den nya tekniken kan inte matchavgörande bollar bli felbedömda. Matcher kan inte avgöras av felbedömda dombeslut, turneringar kan inte avgöras orättvist och spelare slipper bli galna á la John McEnroe eftersom dombeslut inte går deras väg.
Detta har även resulterat i att domarskandalerna inom tennisvärlden minskat avsevärt. Förut brukade många matcher överspeglas av att spelare gått i hård attack mot domaren och det slutade ofta med allt från förolämpningar till skadegörelse.
Just nu är fotbollen långt ifrån felfri. Vi lever alltså i 2011 och ända är fotbollen så naiv att man låter ett solklart mål bli bortdömt i en åttondelsfinal i självaste VM (2010). När England mötte Tyskland var bollen flera meter över mållinjen, men ändå blev det inte mål. Och då har vi inte ens gått in på allt som hänt i Premier League 2010/2011.
Scener som alla minns från VM. Foto: Bildbyrån.
Sepp Blatter, Michael Platini och alla andra högt sittande höns vägrar att ens ha in målkameror eftersom "mänskliga misstag" hör till spelet och är enligt dessa farbröder "okej". Säg det till alla supportrar som betalar monstersummor varenda säsong för att följa sitt favoritlag.
Jag har sedan länge varit en av de som förespråkat allt från kameror till offsidedetektorer. Varför inte bara göra fotbollen regelrättig och få ett enda stort slut på regelvidriga dombeslut. Huvuddomaren borde fortfarande finnas kvar på plan, men ersätt linjedomare med precisionssäkra detektorer och mållinjesdomare med målkameror. Visst är det ett stort steg att ta och jag vet själv att det aldrig kommer att hända, men hur skönt vore det inte att för en gångs skulle få stopp på allt sånt som förstör fotbollens vackerhet.
Istället för att vi dagen efter gårdagen pratar om en fantastisk fotbollsmatch pratar vi om en domarinsats. Istället för att van Persie pratar om den regelrätta förlusten kastar han förolämpningar mot domaren. Istället för att Ferguson skall acceptera en förlust bojkottar han media. Varför fortsätter allt detta när vi år 2011 lever i ett så modernt samhälle att vi kan få stopp på allt på en dag.
Stora sporter som tennis, cricket (enormt stort i England och Asien) och snooker har alla introducerat teknik. Det handlar om tre sporter som aldrig tidigare haft tillgång till det, men nu plötsligt har chansen att göra matcher regelrätta, trevliga och supportervänliga. Det är nu för tiden ytterst få gånger man hör tennisspelare, cricketspelare eller snookerspelare efter en match prata som Robin van Persie gjorde igår. Anledningen? Ja, den känner ni redan till.
Fotbollen är bäst när den är som vackrast, den är som bäst när den spelas så regelrätt som möjligt. Den verklighetsbilden är dock ingenting annat än en dröm. Lag med miljontals supportrar världen över har de senaste åren blivit rånade på avancemang, titlar och värdefulla poäng. Det finns tusentals och åter tusentals exempel på lag som förlorat tack vare usla domarinsatser och en av de mer kända matcherna är när Chelsea mötte Barcelona i en så stor match som Champions League-semifinalen 2009. Jag tror de flesta kommer ihåg vad som hände då.
***
Premier League 2010/2011 har varit en fröjd för ögat, kanske den bästa säsongen någonsin, men för domarkåren är det inget annat än ett gravt misslyckande. Jag tänker nu göra en enda lång lista över matcher med usla insatser, situationer som är värda att tas upp igen och länkar som ni alla bör se. Ni är mer än välkomna att fylla på den här listan i kommentarspåret, men kom ihåg, bara från den här säsongen.
Arsenal - Bolton | 4-1 | Bolton försöker sparka bort Arsenal från matchen och borde redan i halvtid haft två röda kort. The Gunners ser senare till att vinna matchen, men det är domarinsatsen som är i fokus.
Sunderland - Arsenal | 1-1 | Arsenal gör en kanoninsats defensivt, men blir rånade på ett mål när domaren inte blåser av matchen trots att de fyra tilläggsminuterna tagit slut. Är f.ö. katastrofal matchen igenom.
Tottenham - Arsenal | 1-4 | Slutar 1-1 efter ordinarie tid, mycket tack vare domarteamet som agerade uselt åt bägge hållen. Flera offsidesitatuioner som blåsts av efter att varit onside.
SC Braga - Arsenal | 1-0 | Pinsam domarinsats där Arsenal är laget som senare får betala för det.
Wigan - Arsenal | 2-2 | Skandalmatch från domaren som dömer straff åt en filmning, ger rött kort åt en Wigan-spelare (ur en objektiv synpunkt överreagerade Wilshere kraftigt) och gör i stort sett allting annat fel.
Arsenal - Everton | 2-1 | Horribelt är det enda ordet jag kan använda. Som tur är vinner det bästa laget, men domaren var allt annat än bra.
Newcastle - Arsenal | 4-4 | Så pass dålig domarinsats att det senare dyker upp omfattande rykten om att han varit mutad.
Phil Dowd - en härlig prick. Foto: Bildbyrån.
Arsenal - Sunderland | 0-0 | En korrekt straff och ett korrekt mål bortdömt. Behöver jag säga någonting mer?
Barcelona - Arsenal | 3-1 | Vid ställningen 1-1 och Arsenal vidare i kvartsfinal dömer domaren ut Robin van Persie efter att han en sekund efter visslan tagit ett skott mot mål. Med nära 100 000 högljudda personer på arenan och bara en sekunds tänketid är det svårt att förstå hur domaren vågar visa det gula kortet.
Ryan Shawcross also known as "not that kind of a player". Här är bara två exempel på vad han gjort den här säsongen:
2. En tackling som kunde ha kostat ett ben.
Wayne Rooney also known as "English players never dive". Här är två exmpel på vad han gjort bara den senaste veckan:
1. En fin armbåge (han slipper undan kort).
2. En solklar filmning med en klar vy för domaren som inte ens ger honom gult kort.
Slumpmässiga exempel från säsongen:
Chamakh har vid ett flertal filmningar fått med sig straff.
Jamie Carragher borde ha fått rött kort för tacklingen på Nani. Slipper undan med gult. Domaren heter Phil Dowd.
Dimitar Berbatov filmar till sig en straff mot Liverpool som senare skickar ut Liverpool ur FA-cupen.
Birmingham blir rånade på en straff och ett rött kort på Szczesny efter bara fem minuter i Carling Cup-finalen. Anledningen är att en onside-löpning blivit bortdömt som "offside".
Wolverhampton jagar kvittering mot ett Sp*rs vid ställningen 2-3 och gör ett helt regelrätt mål. Spelarna jublar, men målet blir bortdömt efter att Sp*rs-spelarna protesterar vilt.
West Bromwich tar ledningen mot Manchester United som senare kvitterar. Hemmalaget blir sedan rånade på en straff och en frilägesutvisning på Gary Neville. United vinner senare drabbningen med 2-1. WBA förlorar tre poäng tack vare domaren.
Fyll på listan läsare....
**
Mitt minne är tyvärr ganska kortlivat, men jag är säker på att ni har fler dombeslut på lager som visat sig kosta poäng åt lag (inte bara Arsenal). Domare är kritiserade säsong in och säsong ut, men den här säsongen har det varit någonting alldeles extra, vilket jag tror de flesta av er håller med mig om. Eller?