Medlemmar: 8450 st.
Visa menyn

Band of Brothers

Davidsson och Mannen
ons 18 okt 2023 kl 08:26

Jag utgår ifrån att du har sett den. Steven Spielbergs och Tom Hanks fantastiska, suggestiva och smått episka TV-serie om Easy Company, ett kompani i den då nya vapengrenen fallskärmshoppare och deras väg från träning till hoppande över Normandie genom Frankrike, Nederländerna och Belgien vidare in i dåtidens Nazityskland/Österrike. Du har såklart sett deras förberedelser under högst osköne kompanichefen Herbert Sobel men framför allt sett vår hjälte Richard Winters, oftast med kapten Lewis Nixon vid sin sida, bygga upp, forma och leda en grupp unga soldater utmed deras vansinniga vandring längs med mänsklighetens skuggsida.

Jag såg serien för några år tillsammans med Henry, då kanske 13-14 år gammal, och vi båda trollbands av den. Dels av produktionen som stundtals var smärtsamt naken och påträngande i sin verklighetsbeskrivning, dels av den mellanmänskliga processen dessa unga män sveptes in i och blev delar av. Kring det förstnämnda minns jag framför allt avsnitt 6 och 7, där Easy Company deltar i Ardenneroffensiven som kör fast i den vallonska delen av Belgien samtidigt som vintern går in i sin allra tuffaste, kallaste och grymmaste period. Jag minns att vi såg avsnitten en fredagskväll då jag halvlåg i soffan med ett glas rött och alltmer började förnimma en känsla av att frysa. Frysa och stelna till. Stel och spänd, trots fredagsvinet.  

Avsnittets långsamt suggestiva berättande var så finmejslat och i perfektion genomfört att min kropp till sist reagerade på alla de sinnesintryck som gavs mig. Jag fick ta min hustrus pläd och lägga över mig och fann mig smått katatonisk, stel och huttrande, trots att termometern stod på långt över 20 grader. Jag låg där, sippade på vinet och absorberades helt, superstressad och totalt uppfylld av scenariot som målades upp framför mig. Detta varefter min kropp kommunicerade det själen inte förmådde smälta. Detta var en reaktion inte helt olik den när jag nästan kan förnimma fysisk smärta och högst påtaglig insomnia i anslutning till sena eller känslomässigt omskakande Arsenalförsluster. Då huvudet bankar, magen moler och hela paketet av manskropp vägrar att lämna det fulla pådraget för att gå ned i viloläge. Allt efter att mitt Arsenalsinne utsatts för allt för mycket stressande yttre stimuli.

Det som tog mig och Henry mest var ändå den kamratskap som formades av Richard Winter, under dessa vidriga livsomständigheter Easy Company tvingades genomlida. Detta finmaskiga nät av ömsesidiga beroenden som vävdes under de år som dessa unga män beskrevs verka tillsammans. Där den ständigt närvarande yttre faran -under rätt ledning, skapade vänskap närmast att benämna som just brödraskap och relationer närmast att likna som de i en familj. Där yttre fara och inre styrka förtätade kärnan av individer till att bli lika generöst omhändertagande på insidan som solitt ogenomtränglig från utsidan. Där ingen kunde överleva ensam själv, men där alla kunde och var tvungna att bidra till gruppens överlevnad.


Här vandrade de kanske. Bild från Flickr.com: ”world­_trvler”

Här skulle jag kunna fortsätta skriva om en av tidernas bästa TV-serier i all evinnerlighet, men jag vill i stället berätta för dig att det är precis så här det är med världens vackraste fotbollsklubb, The Arsenal. För även om jag självklart förstår att det inte går att jämföra en kamp för överlevnad i en total Armageddon med något så futtigt som sporten fotboll. Att dess grymhet, dess faror och alla de sämsta sidor av mänsklighetens som kommer fram i krig, inget går att sätta i ett fotbollslags kontext. Men precis som det är med Band of Brothers är det faktiskt med klubbens herrlag, det som leds och sedan 20 december 2019 har letts av Mikel Arteta.

Arteta tog över ett lag i moraliskt förfall i en klubb som var tämligen misskött. När han kom in för att leda truppen handlade det väldigt lite om förvaltning och förädling, avsevärt mer om förändring. Förändring, i manskap men framför allt i kultur. I miljö. Det där som sägs sitta i väggarna. I Arsenals fall en sorts bekväm acceptans för att trivsel kommer i sällskap av lägre krav och att vi har det kul ihop även om vi kanske intet vinner och snarare blir sämre för var säsong som går. Så är det inte längre i Arsenal och jag kan tycka vad jag vill om att en del av mina favoritspelare får för lite speltid eller kring sena byten, men när Arteta kom till klubben satte han en helt annan kompassriktning än vad vi vant oss vid. Han började skapa grupp, enhet och sammanhang. Han satte ord på relationen mellan klubb, spelare och fansen på läktarna, han gav spelarna ett sammanhang och oss en känsla av tillhörighet. Vi kunde tycka olika, men vi bjöds in och benämndes som en del av helheten. Och målet var lika tydligt som alltid närvarande, vägen dit likaså. Seger. Tillsammans. En enhet. En klubb.

Arteta har också, ibland på sitt något styltiga sätt, skapat gemensamma fiender. Ständigt har han skyddat sina spelare, -de han valde och de som fick stanna, och tagit på sig ansvaret vid misslyckanden och förluster. Lett genom att föregå, lett genom att vara exempel. Och genom att statuera. Han har skapat en kärna, skyddar den och har stärkt det yttre lagret kring den. Jag säger inte att Mikel Arteta får utstå all den vämjelse som Richard Winters fick, att Arsenals curlade superstjärnors tillvaro ens går att nämna i samma andetag som Easy Companys ständigt pågående helvetesvardag. Men Arsenals herrlag och de som arbetar kring det idag, ser ut att vara täta nästan som en familj, nästan som ett brödraskap.

Somliga tycker kanske att det är löjligt att Arteta har valt att skaffat en hund till Colney, en hund som han dessutom givit namnet ”Win”. Men det är bara redskap. Och inte bara ett redskap för att skapa god stämning inom flocken, såsom sällskapsdjur gör i människogrupper, utan också för att benämna och berätta för allas hjärnor, i varje kontakt med den lilla hunden, varför vi är här. För att vinna. För att gå starkare och stärkta ur varje duell vi går in. För att överleva som grupp och som individ i gruppen i varje litet tillfälle, i varje liten detalj, i varje liten kamp. I varje match. Att ingen kan vinna ensam men att alla kan och måste vara med och bidra. Till seger. Tillsammans. Up The Gunners.

Kommentarer

Bild för Sral

Där satte du orden på varför jag är en anhängare av Arteta! Han pratade redan innan han tog över som tränare om vad som behövdes i Arsenal, och det är just vad han har levererat. Det finns en vi-känsla i laget, och väldigt många av oss fans tycker om och engagerar sig i truppen. För några dagar sedan pratade Thierry Henry om samma sak, att han bryr sig om och gillar de som nu representerar Arsenal.

Lägg därtill att de spelare vi vill behålla vill också stanna. En efter en av våra viktigaste spelare förlänger sina kontrakt. Och, atmosfären på Emirates! Det som motståndarfans hånfullt kallade "the Library" är nu något helt annat. Gunnerblog pratade i någon podcast nyligen om att han snart behöver ha hörselskydd av något slag när han går på fotboll. 

Bild för Örjan Sundqvist

Tack för en, som vanligt, välskriven text.

 

 

Bild för Davidsson och Mannen

Sral//Ja, det är ju det. Han pratar så bra, Arteta. Han gör så mycket rätt. Han har fått Emirates att bli ett hem, inte bara ett ställe vi spelar på. Bundit oss och laget, klubben så mycket tätare och ja, när jag var på Emirates senast, när vi slog foolsen förra säsongen, då j-klar passade hörselskydden bra. Jag skrev om det här: Homecoming #2 | Arsenal Sweden För maken till liv, var länge sedan jag upplevde. Hela Emirates gungade. I samma takt. 

Örjan S//Tack så mycket för de fina orden. Tack. 

Bild för McAn

Tack. Du skriver så fruktansvärt väl. Dessutom så håller jag ju med om innebörden.

Bild för Gösta Ljungberg

Underbar serie och underbart lag. Passar perfekt som analogi.

Gösta - Fan sedan 1973

Bild för Davidsson och Mannen

McAn// Tack så otroligt mycket för berömmet. Jag slickar i mig med glädje. Och gott att du var med mig i innebärden. Jag tycker den fungerar. 

Gösta Ljunberg//Ja, håller med dig helt. 

Bild för Jimmy Roslund

Grym text, Grym serie, Grym tränare!

Bild för George Adams

Mycket bra liknelse, och brödrabandet som utvecklas mellan en grupp soldater, eller som i mitt fall mellan örlogssjömän känner jag mycket väl till i min roll som yrkesofficer. Även under fredstid!

Arteta skall definitivt hyllas för att han styrt upp klubben och därmed insåg att något var tvungen att göras åt bl a Arsenals mentalitet, självbild och övertro på individualism.

Jag är tacksam att han påbörjat det för mig rent grundläggande och självklara jobbet med klubben,  laget och de individuella spelarna...

 

Football - Created by the poor, stolen by the rich...

Bild för Davidsson och Mannen

Jimmy Roslund//Tack så mycket, ja, ja. För, som jag snuddade vid i texten kan vissa av Artetas beslut irritera mig. Hans envishet att hålla fast vid vissa spelare och samtidigt helt bortse från andra, sena byten etc. Men: Som ledare är han fantastisk. Han har enat klubben och -vad det verkar också enat omklädningsrummet där alla jobbar för laget långt före "jaget". Stort ledarskap. 

George Adams// Tackar för de fina orden, speciellt från någon som har empiriska belägg för dem. Och ja, han har styrt upp klubben. Lyft fram det självklara i att vi skall vara en stor klubb, att det som eventuellt "sitter i väggarna" är segrandets självklarhet, inte någon resort för alibiinsatser. Laget före jaget och primäruppgiften framför allt. Ledarskap. Fint. 

Bild för George Adams

"Inte någon resort för alibiinsatser"  I like!!!!

Du är en mästare på skarpa och ytterst träffsäkra budskap och liknelser.

Mycket bra D&M

Football - Created by the poor, stolen by the rich...

Bild för Davidsson och Mannen

George Adams// Hehehe. Tack så mycket för de värmande orden.